Metyloizotiazolinon zakazany m.in. w kremach i balsamach…

Michał Bednarczyk Autor: Michał Bednarczyk

Od 12 lutego 2017 roku metyloizotiazolinon został zakazany przez Unie Europejską w produktach niespłukiwanych.

Do tej pory według rozporządzenia, które weszło w 2009 roku dopuszczało się stosowanie MIT (INCI: Methylisothiazolinone) jako środka konserwującego w produktach kosmetycznych, w stężeniach nieprzekraczających 0,01 % m/m (100 ppm). Jednak Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS – ang. Scientific Committee on Consumer Safety) uznał, że z obecnych danych klinicznych wynika, iż stężenie metyloizotiazolinonu w produktach kosmetycznych, wynoszące 100 ppm, nie jest bezpieczne dla konsumentów. W przypadku niespłukiwanych produktów kosmetycznych, w tym nawilżanych chusteczek, nie wykazano należycie bezpiecznych stężeń metyloizotiazolinonu, które nie wywoływałyby ani alergii kontaktowej, ani reakcji alergicznej

 

Konserwant, który może mocno uczulać

cream-1327847_640

Substancja ta zabezpiecza kosmetyk przed rozwojem mikroorganizmów, ma szerokie spektrum działania. Nie uwalnia formaldehydu. Maksymalne dopuszczalne stężenie w gotowym produkcie wynosiło to 0,01% (Komisja Europejska).

 

Metyloizotiazolinon może powodować alergie. W ostatnich latach obserwowany jest wzrost liczby osób z reakcjami alergicznymi na ten konserwant: z 1,9% w 2009 do 4,4% w 2011, wzrost był szczególnie duży u kobiet (188% wzrostu) oraz u osób cierpiących na stany zapalne skóry twarzy (wzrost o 200%). Tak niekorzystne dane epidemiologiczne wynikają ze wzrostu ekspozycji społeczeństwa na MIT. To z kolei spowodowane jest ograniczaniem liczby dostępnych konserwantów przez Komisję Europejską oraz masowym wycofywaniem się producentów ze stosowania parabenów.
Od 12 lutego 2017 konserwant ten nie będzie  stosowany w produktach niespłukiwanych, czyli takich, które mają dłuższy kontakt ze skórą (np. kremy balsamy). W naszej aplikacji możecie tę substancję oznaczyć w swoich ALERTACH, dzięki czemu zawsze otrzymacie powiadomienie o obecności tego składnika w składzie kosmetyku – producenci nie mogą już stosować MIT w kosmetykach niespłukiwanych, ale może on się jeszcze znaleźć w produktach, które zostały wprowadzone na rynek przed 12 lutego 2017 roku.

1-UptjfqBSYlad4_VqSFgEHw

pobierz_gp

pobierz_app_store

 

 

 

 

Dodano: Luty 2017 Tagi:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *